Świeża ryba prosto z kutra? Wczasy nad morzem to nie tylko plaża, wycieczki i morskie kąpiele. To również fantastyczna, nadbałtycka kuchnia, w której królują właśnie świeże ryby. Gdzie znajdziesz najlepsze? Na co warto uważać? Dlaczego warto odwiedzić przystań rybacką w Chłopach? Tego wszystkiego dowiesz się z naszego kolejnego artykułu!
Wiele osób odwiedza Bałtyk właśnie dla nadmorskiej kuchni. Nie znając jednak okolicy, bardzo trudno ocenić, który lokal oferuje ryby najwyższej jakości, a który… leci w kulki. Decydując się na wyjście do knajpy lub smażalni, warto wziąć więc pod uwagę kilka czynników:
Wybór felernej smażalni może przysporzyć nie tylko kulinarnego rozczarowania, ale również niezłych rewolucji żołądkowych. Nie chcesz przykrych niespodzianek podczas swojego urlopu? W takim razie postaw na sprawdzone lokale gastronomiczne, które szanują swoich Klientów.
Spędzając wczasy nad morzem warto dowiedzieć się, gdzie można liczyć na naprawdę świeżą rybę. Wielu turystów nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele traci wybierając się do pierwszej lepszej smażalni. A przecież doskonała ryba jest na wyciągnięcie ręki!
No właśnie, gdzie w takim razie najlepiej zacząć poszukiwania świeżej ryby? Oczywiście na przystani. Tą znajdziecie w Chłopach (położonych 2 km od Sarbinowa). To miejsce oferuje nie tylko sprzedaż ryb. Zaopatruje również lokalne restauracje (m.in. w Chłopach i Sarbinowie) w towar najwyższej jakości. Albo jak kto woli: w towar pierwszej świeżości.
Przystań rybacka w Chłopach posiada kilka punktów, w których masz możliwość zakupienia świeżej ryby (prosto z kutra), ryby smażonej, wędzonej, ale również wyjątkowych, gotowych potraw, jak np. rosół z węgorza, czy rybne kiełbaski. Znajdziesz tam również firmowe piwo rybackie, sprzedawane w stylowych butelkach. Te doskonale nadają się na prezent lub pamiątkę z wakacji.
Dzięki temu, że w Morzu Bałtyckim występuje szeroki zakres zasolenia, występują w nim ryby zarówno morskie, jak i słodkowodne. Do najpopularniejszych gatunków, jakie można spotkać w nadmorskich restauracjach, zaliczamy: flądrę, dorsza, okonia, turbota i węgorza. Wszystkie różnią się od siebie intensywnością smaku, ilością ości, soczystością mięsa, a także kolorem. Warto więc eksperymentować i szukać swojego ulubionego smaku.
Przykładowo, osoby lubiące delikatne mięso, mogą śmiało zamówić dorsza lub solę. Te chude ryby o delikatnym smaku sprawdzą się na talerzach dzieci i osób ze specjalną, niskokaloryczną dietą. Turyści ceniący sobie bardziej sycące ryby powinny wybrać węgorza lub śledzia – obie te ryby posiadają wyrazisty i soczysty smak.
Oczywiście, że warto! Jeżeli chcesz kupić kilka ryb na wynos, np. na przystani, doskonale sprawdzą się ryby wędzone, które posiadają głębszy smak oraz zapach. Dzięki poddaniu procesowi wędzenia są również bardziej odporne na procesy jełczenia zawartego w nich tłuszczu (ponieważ składniki dymu wykazują działanie antyoksydacyjne). Jeżeli jesteś wielbicielem wędzonek, ryby wędzone to numer jeden na Twojej liście potraw do spróbowania nad morzem.
Ryby poddane procesowi wędzenia mają również dłuższy termin przydatności do spożycia. Jeżeli więc kończysz urlop i chcesz zabrać do domu kilka lokalnych smakołyków, ryby wędzone będą tutaj doskonałą propozycją. Warto wspomnieć, że przystań rybacka w Chłopach działa przez cały rok. Dzięki temu zaopatruje lokalne restauracje w świeże i wędzone ryby na bieżąco. Możesz mieć więc pewność, że decydując się odwiedzić morze poza sezonem, również otrzymasz najwyższej jakości danie!